Locatie Aalsmeer

Opdrachtgever Particulier

Ontwerp 2010-2012

Oplevering 2012

In Aalsmeer is Engel Architecten gevraagd een moderne woning te ontwerpen. De woning is het sluitstuk van de eerste fase van de wijk Nieuw Oosteinde en vormt de beëindiging van de centrale groenstrook in het hart van het deelplan De Boomgaard. Als zodanig vervult het ontwerp een belangrijke functie.

Het stedenbouwkundige volume van de woning wordt gevormd door een perfecte kubus, geplaatst in de centrale as van de groenstrook. Naast het volume van de woning s is een werkruimte ontworpen. De enige verbinding tussen het volume van de woning en die van de werkruimte vormt een volledig glazen gang.

Het ontwerp van de tuin is bij de opgave integraal meegenomen en vormt de basis waarop de twee abstracte volumes zich bevinden. De tuin wordt voorzien van hoge pluimgrassen, houten vlonder elementen en een treurwilg.

De plattegrond van de woning meet ruim negen bij negen meter en is onderverdeeld in een viertal kwadranten. Op elk verdieping hebben de verschillende kwadranten ieder hun eigen functie. Op de begane grond worden ze gevormd door de entree, de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Op de verdieping door een drietal slaapkamers en de badkamer. Op het dak bevindt zich een ruim dakterras. Op de begane grond wordt de entree van de leefruimtes gescheiden door een centrale kern. In deze kern bevinden zich alle technische functies en het trappenhuis.

De gehele woning is opgebouwd met een betonnen skeletstructuur waar geprefabriceerde vloeren, daken en buitenwanden aan worden opgehangen. Alle maten van de woning zijn afgestemd op de standaard maten van producten uit de handel. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid budget- en milieubewust te bouwen.

Het totale volume van de woning bedraagt circa 830m3, inclusief de werkruimte.

Meer informatie over deze bouwwijze? Neem contact op met Engel Architecten.

fotografie: Primabeeld