Desley Hakkert: ‘zonder wrijving geen glans’ Architect bij Engel Architecten

Engel Architecten

Sinds wanneer werk je bij Engel Architecten?

Inmiddels werk ik al weer ruim 4 jaar bij Engel Architecten. Ik kwam toen vers uit de schoolboeken. Na mijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar ik zowel mijn bachelor als master heb gedaan, ben ik op zoek gegaan naar een wat kleiner architectenbureau omdat ik van mening was dat je daar sneller bij alle processen en de gehele bedrijfsvoering betrokken zou worden. Gedurende mijn werk bij Engel Architecten heb ik ook de BEP doorlopen, en sinds medio 2019 mag ik dan ook de titel Architect dragen.

 

Had je altijd al interesse in design en ontwerpen?

Van kinds af aan was ik al creatief bezig met pen en papier, van tekenen tot knip- en plakwerk. Het was dan ook al vroeg duidelijk dat ik later iets creatiefs wilde doen. Ik was ook vrij technisch aangelegd. Lego Technic en K’nex stonden dan ook altijd bovenaan mijn verlanglijstje. Door de jaren heen heeft dit zich verder ontwikkeld, waardoor ik bij de middelbare school voor het profiel Natuur en Techniek heb gekozen. Tijdens deze periode heb ik altijd het idee gehad dan iets wilde doen met ontwerpen, maar wat precies wist ik nog niet. Tijdens kijkdagen van de Technische Universiteiten ben ik dan ook langs geweest bij verschillende ontwerp gerelateerde studies waaronder de studies Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde. Uiteindelijk is de keuze op de studie Bouwkunde gevallen, omdat deze studierichting voor mij het meest concreet aanvoelde; zowel de inrichting van de studie zelf als het uiteindelijke beroep dat je er mee zou uit oefenen.

 

Waar ligt jouw passie binnen dit vakgebied?

De passie voor particuliere woningbouw die ik inmiddels ontwikkeld heb was er nog niet toen ik begon met werken. De insteek voor mij was om eerst wat ervaring op te doen binnen het vakgebied, en er gaandeweg achter te komen waar mijn passie lag. De jaren bij het bureau hier zijn voorbij gevlogen, en hoe meer ik mij bezig houd met het ontwerpen en uitwerken van woningen, alsmede het begeleiden van het gehele proces van schets tot uitvoering, des te meer ik me realiseer dat mijn passie ook daadwerkelijk hier ligt. Ondanks dat de particuliere woningbouw maar een klein onderdeel van het vakgebied beslaat, zijn de werkzaamheden juist ongelofelijk divers.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Het ontstaan van een idee of richting is heel uiteenlopend. Soms heeft de opdrachtgever zelf al een heel duidelijk beeld voor ogen hoe zij hun droomwoning voor zich zien, de andere keer heb je carte blanche en vertrouwen ze puur op jouw expertise. Ideeën ontstaan vaak direct al na een eerste bezoek aan de kavel, iets wat ik altijd voorafgaand aan een ontwerp doe. De locatie en oriëntatie van de kavel en de omliggende bebouwing (of juist de afwezigheid er van) zorgen vaak al voor een ruimtelijk beeld in mijn hoofd. Naast de wensen van de opdrachtgever spelen licht, (uit)zicht en zonoriëntatie allemaal een belangrijke rol in de uiteindelijk compositie. De materialisatie, zowel binnen als buiten, zijn daar ook nauw aan verbonden. Zo zal een woning op een bebost kavel om een andere uitstraling vragen dan een woning in een binnenstedelijk gebied.

 

Waar krijg jij de meeste energie van?

Het persoonlijke contact met de opdrachtgevers is één van de leukste en meest veelzijdige aspecten, en tegelijkertijd ook hetgeen waar ik het meeste energie uit haal. Een ontwerp daadwerkelijk gebouwd zien worden vergezeld door de blije gezichten aan het einde van het traject wanneer de woning wordt opgeleverd zorgen er voor dat ik elke dag met veel plezier weer de dag begin. Er komen zoveel aspecten kijken bij het gehele proces, van de eerste schets tot de uiteindelijke sleuteloverdracht. Hetzelfde geldt voor de opdrachtgevers; alle wensen, verwachtingen en ook de opdrachtgevers zelf zijn dusdanig uiteenlopend dat geen enkele dag hetzelfde is.

 

Wat is het beste design advies wat je ooit hebt gehad?

De metafoor ‘zonder wrijving geen glans’ is het eerste wat in mij opkomt. Dingen moeten vaak een beetje wringen om tot het beste resultaat te komen, of het nou de wens van een opdrachtgever is die niet helemaal aansluit bij wat je zelf voor ogen hebt of een plattegrond waar je net niet helemaal uit komt. Juist dat soort moment en/of uitdagingen zorgen ervoor dat je uit je comfortzone en uit je standaard denkwijze treed en met oplossingen komt die een project bijzonder maken en net dat beetje extra geven.

 

Vertel eens wat over de werkwijze.

Bij Engel Architecten is de persoonlijke benadering naar de opdrachtgevers en het serviceniveau dat we aanbieden zeer kenmerkend. Het begint allemaal bij de opdrachtgever. De opdrachtgever centraal stellen en er alles aan doen om te zorgen dat ze straks in hun droomhuis wonen, en de hele aanloop daar naar toe prettig ervaren, daar begint en eindigt het mee. Het belangrijkste voor mij is om dat niet uit het oog te verliezen, ook al moet ik daar soms esthetische keuzes in maken.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik had mijzelf altijd voorgenomen om bij een klein bureau te beginnen, en daarna verder te kijken wat het mij zou brengen en waar mijn ambities lagen. Ik heb wel gemerkt dat ik hier echt op mijn plek zit en dat mijn ambities ook daadwerkelijk in deze sector liggen. Ik leer nog steeds elke dag, en zie dat voorlopig ook niet veranderen. Doorgroeien en blijven leren binnen Engel Architecten is waar ik mij nu op richt.