Tim van Dijk: ‘Ik kom uit een creatieve familie en ben van kleins af aan met diverse disciplines qua vormgeving in aanraking gekomen’

Engel Architecten

Sinds wanneer werk je bij Engel Architecten?

Ik werk nu bijna 1,5 jaar bij Engel Architecten. Na mijn HBO Bouwkunde in Amsterdam was ik opzoek naar een fijne werkplek om ervaring op te doen. Ik kende Engel Architecten uit mijn studietijd, toen ik hier tijdens mijn studie stage liep. Zodoende ben ik hier terecht gekomen. Momenteel werk ik 4 dagen in de week bij Engel architecten en daarnaast studeer ik sinds afgelopen september aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst om mij verder te ontwikkelen in het vakgebied.

 

Wanneer begon je interesse in design?

Ik denk dat mijn interesse in ontwerpen en bouwen zich al op vrij jonge leeftijd ontwikkelde. Ik kom uit een creatieve familie en ben van kleins af aan met diverse disciplines qua vormgeving in aanraking gekomen. Als kind hebben de vele bezoeken tijdens vakanties aan diverse nationale en internationale steden mij onbewust de functie van architectuur laten ervaren. Na mijn middelbare schooltijd wist ik nog niet precies wat ik wilde doen. Na een lange zoektocht bleek dat bouwkunde en architectuur toch echt mijn passie was.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit de gebouwde omgeving om mij heen, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit de kennis, visie en denkwijze van architecten uit het werkveld.

 

Hoelang duurt het om een (woon)huis te ontwerpen?

Dat is lastig te zeggen en hangt van meerdere factoren af. Het kan zijn dat een eerste schets al gelijk de goede kant op gaat. Maar er kunnen ook meerdere sessies overheen gaan om tot een mooi uitgangspunt te komen. De opdrachtgever speelt hier ook een belangrijke rol in.

Daarnaast heb je nog te maken met externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Denk hierbij de gemeente en verschillende adviseurs om het ontwerp ook daadwerkelijk te realiseren.

 

Wat is het leukste aan je werk?

Samen met collega’s werken aan het droomhuis van een opdrachtgever. De verschillende fases doorlopen van het idee in je hoofd naar het werkelijk realiseren van dit idee. Elke fase in het ontwerpproces is anders, wat zorgt voor veel afwisseling tijdens het werk. Daarnaast is het gaaf wanneer het idee dat je bedacht hebt ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden.

 

Wat is het meest uitdagende aan je werk?

De meeste uitdaging uit mijn werk haal ik uit het steeds weer oplossen van knelpunten die tijdens een ontwerpproces ontstaan. Samen met collega’s, adviseurs en opdrachtgevers sparren over bepaalde ontwerpkeuzes en strategieën en weer tot nieuwe inzichten komen. Dat zijn de leuke en interessante uitdagingen.

 

Heb je wel eens een advies gekregen waar je nog steeds vaak aan terugdenkt?

Doorzetten! Wanneer je er even niet uitkomt, er afstand van nemen en reflecteren op wat je hebt gedaan om daarna weer met nieuwe inzichten door te gaan.

 

Wat zijn je toekomstdromen op werkgebied?

Eerst wil ik mij verder ontwikkelen in het vakgebied. Mijn studie aan de academie van bouwkunst afronden en kijken waar mijn ambities liggen. Ik zit goed op mijn plek bij Engel architecten en leer elke dag weer nieuwe kneepjes van het werk.