Waarom heeft u een architect nodig?

interieur modern woonhuis in de bossen in zeist

Een architect kan werk uit handen kan nemen, zorg dragen voor bepaalde processen en inhoudelijke kennis over architectuur toepassen. Daarom kan het handig zijn om een architect in te schakelen voor uw nieuwbouw- of verbouwplannen. Zo helpt een architect bijvoorbeeld met het vertalen van de wensen in een ontwerp en met de vergunning.

In de verschillende fases van het ontwikkelen van een nieuw woonhuis of villa kan het lonen om met een architect in zee te gaan. Dit zijn de verschillende fases en de voordelen per fase.

 

Oriënterend gesprek

Bij de verbouwing of nieuwbouw van een woonhuis komt veel kijken. Dat begrijpen wij en daar begeleiden wij u graag in. De eerste stap bestaat daarom uit een oriënterend gesprek met (ten minste) een van onze architecten. Hier geeft u uw wensen aan, bijvoorbeeld aan de hand van een omschrijving of referentiebeelden.

De architect legt in dit gesprek uit wat u kunt verwachten, welke stappen er zijn om tot de bouw te komen en welke kosten u kunt verwachten. Tijdens het oriënterend gesprek krijgt u een goed beeld van het verloop van het proces en profiteert u van de ruime ervaring van de architect, die u anders niet zou hebben.

 

Ontwerp

In de ontwerpfase vertaalt de architect uw wensen in een ruimtelijk ontwerp en past het ontwerp zorgvuldig in de omgeving. Hierbij wordt gekeken naar de bebouwingsmogelijkheden die zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan. Ook let de architect op de sfeer en kwaliteiten van de omliggende bebouwing.

Het is niet makkelijk om een gebouw te ontwerpen wat in de omgeving past en aan alle wensenlijstjes voldoet; architecten studeren hier jarenlang voor en doen veel ervaring op. Wanneer u met een goede architect samenwerkt, weet u zeker dat uw wensen en behoeften juist worden vertaald in een elegant én haalbaar ontwerp. Interessante voorbeelden hiervan zijn de moderne villa Kerckebosch in Zeist en het moderne woonhuis in Nijmegen.

 

Technische uitwerking

In deze uitwerking het ontwerp gedetailleerder uitgewerkt aan de hand van tekeningen. Het is verstandig om de technische uitwerking (naast het ontwerp) door een architect te laten verzorgen. Deze uitwerkingen zijn namelijk lastig te realiseren zonder uitgebreide kennis van en ervaring in architectuur

 

Aannemerselectie

Het ontwerpen en technisch uitwerken van een verbouwings- of nieuwbouwplan is één ding, de uitvoering is een tweede. Het vinden van een geschikte aannemer is van groot belang voor een soepel verloop van de uitvoering en uitwerking. De architect kan u helpen bij het selecteren van een geschikte aannemer.

Architecten die meerdere woonhuizen per jaar ontwerpen, krijgen vaak open begrotingen van aannemers. Wat betekent dit voor u? Het maakt het voor u mogelijk om de begrotingen goed met elkaar te vergelijken en duidelijk te krijgen welke zaken wel en niet zijn opgenomen in de begroting. Hierdoor is het veel sneller duidelijk wat de beste keuze is voor het project. Daarnaast profiteert u van het grote netwerken van aannemers waar de architect over beschikt. Tot slot geeft het een stukje zekerheid; de aannemers die de architect aanraadt hebben zich bewezen en zijn dan ook vertrouwd om mee samen te werken.

 

Bouwtoezicht

Tijdens de bouw is het verstandig om toezicht op de voortgang te houden. Een architect kan dit voor u verzorgen. Dit bespaart u tijd en moeite. U kunt zich ondertussen focussen op de leuke dingen van het architectuurproject. Meer hietover weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!