Locatie Amsterdam

Opdrachtgever Particulier

Ontwerp 2013

Oplevering nnb

Eind 2013 is Engel Architecten gevraagd mee te doen aan een besloten prijsvraag voor een woonhuis voor een jong gezin. Het woonhuis komt aan de Bert Haanstrakade op IJburg en heeft een vrij uitzicht op het IJmeer. Het gezin met drie kinderen woont op dit moment al op IJburg, maar vanwege de beperkingen van de jongste dochter voldoet het huis niet meer aan de eisen. Na onderzoek of de huidige woning kon worden aangepast en worden voorzien van een lift is toch besloten om in te schrijven op een kavel op IJburg. Een geheel nieuw te bouwen huis is toch volledig aan te passen aan alle wensen en zou daarmee een huis voor het leven kunnen zijn.

Binnen een strak omlijnd financieel kader heeft Engel Architecten geprobeerd een woonhuis te ontwerpen dat zowel nu maar vooral ook in de toekomst kan voldoen aan alle wensen. Een van de wensen was dat er de mogelijkheid zou zijn een afzonderlijk appartement te creëren, voor nu om te verhuren, in de toekomst misschien voor een (medisch) au-pair en wellicht zelfs ooit als kantoor. Het appartement zou worden gemaakt op de derde verdieping en worden voorzien van een zelfstandige opgang en faciliteiten. Een andere wens was dat van een terras, boven op het dak dus boven het appartement en het liefst exclusief te gebruiken door het gezin en de kinderen. Naast het appartement en het dakterras was het een noodzaak een volwaardige personen lift te maken die alle verdiepingen aandoet en, indien mogelijk, ook een stopplaats op het dakterras heeft.

Het trappenhuis met lift van zowel de woning zelf als het appartement bleken de bepalende factor in het ontwerp van de woning. Om zoveel mogelijk ruimte te creëren is er voor gekozen het trappenhuis zo compact mogelijk te maken door een gekruist trappenhuis te maken en hier de lift naast te plaatsen. Het gekruiste trappenhuis zorgt er voor dat het appartement zelfstandig is te bereiken zonder dat hiervoor een geheel eigen verticaal stijgpunt gemaakt hoeft te worden, de twee trappenhuizen grijpen bijna als een dubbele helix in elkaar en zorgen daardoor voor een grote mate van flexibiliteit in de indeling van het huis, zowel nu als in de toekomst.

Het gevelontwerp is vrij sober gehouden. Dankzij de raamvoeringen heeft de gevel een rijzig en verticaal karakter gekregen. De verspringende volumes geven de gevel plasticiteit en zorgen voor een accent op de hoek naar de binnenstraat. De hijsbalk is een verwijzing naar de oudere panden in Amsterdam die vrijwel allemaal voorzien zijn van een dergelijke ”Amsterdamse haak”.