Locatie Zeist

Opdrachtgever Particulier

Ontwerp 2013

Oplevering 2014

In de stad Zeist wordt door de gemeente de komende jaren een nieuwe woonwijk gerealiseerd, Kerckebosch. Kerckebosch ligt in het oostelijk deel van Zeist naast de villawijk De Hoge Dennen, en grenst aan de Utrechtse Heuvelrug en landgoed Heidestein. In deze nieuwe ontwikkeling is veel ruimte gelaten voor vrije kavels, in totaal 45 stuks verdeeld over drie karakteristieke deelgebieden; Bij de Hoge Dennen, Op de Hei en Aan de Bosrand. De deelplannen de Hoge Dennen en Aan de Bosrand bieden ruimte voor klassieke architectuur. Het deelplan op de Hei wordt een wijk met moderne uitstraling in de vorm van vrijstaande villa’s.

Deze moderne woning is ontworpen voor een kavel in het deelplan Op de Hei. Het deelplan op de Hei kenmerkt zich door de voor Zeist karakteristiek bosachtige omgeving en grenst aan een nieuw gecreëerd open heide gebied. De bomen in het deelplan en op de kavel bestaan voornamelijk uit dennenbomen met daartussen een enkele Amerikaanse eik of een beuk.

Het ontwerp voor deze woning is geïnspireerd op de bosrijke omgeving en het karakter van de hei. Met de zachte en natuurlijke grijstinten van het metselwerk en de sterkere kleuren van de kozijnen is geprobeerd het ontwerp goed aan te laten sluiten op de sfeer van het bos met alle verschillende tinten bruin en grijs van de boomstammen, de pasteltinten van de hei en de zanderige kleuren van de bodem. Ook de sterke verticale en horizontale belijningen in het ontwerp van deze woning zijn ontleend aan de omgeving; de hoge rechte verticale stammen van de dennenbomen en de horizontale lijnen van de takken en kruinen.

In het ontwerp is getracht de omgeving zoveel mogelijk intact te laten, het ontwerp staat op een dek dat los lijkt te komen van de ondergrond. De tuin krijgt zoveel mogelijk het karakter van de glooiende hei. Een groot deel van de bestaande bomen op de kavel worden gehandhaafd. Eén er van steekt dwars door het dek en vorm zo een punt waardoor het ontwerp zich verankerd in de omgeving.

beeld: Marcel van der Burg