Nigtevecht

Stoere familiewoning

Moderne woning

locatie

Nigtevecht

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2019

oplevering

2021

fotografie

Stijn Poelstra

Unieke locatie

Karakteristiek

Voor opdrachtgevers uit Nigtevecht hebben wij een karakteristiek huis ontworpen op een unieke locatie, in de dorpskern van Nigtevecht. Het aan de Vecht gelegen dorpje bestaat uit een historische kern en een aantal planmatige uitbreidingen.

De dorpsstraat, waaraan de woning is gelegen, valt onder het beschermde dorpsgezicht. Een beschermd dorpsgezicht is een Nederlandse kwalificatie van een gebouw of een groep gebouwen die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, en/of hun onderlinge ruimtelijke- of structurele samenhang. Kenmerkend voor dit deel van de binnendijkse bebouwing zijn de diepe, groene voortuinen en de kleinschaligheid van de bebouwing, welke grotendeels bestaat uit éénlaagse gebouwen met een kapconstructie, waarbij de nokrichting evenwijdig aan de straat loopt. Iedere woning heeft zo zijn eigen karakter, waardoor ook een moderne interpretatie van de toch vrij klassieke bebouwing toelaatbaar is in het straatbeeld.

ontwerpen moderne woning
Moderne woning Nigtevecht

”De woning heeft een eigentijdse uitstraling gekregen, met een knipoog naar het verleden”

Modern woonhuis
Moderne woning
Materiaalgebruik

Aansluiten op de omgeving

De woning heeft een eigentijdse uitstraling gekregen, met een knipoog naar het verleden. Er zijn verschillende architectonische accenten uit de omliggende bebouwing meegenomen in het ontwerp.

Zo is er aandacht besteed aan bijzondere metselwerkverbanden, welke men terugvindt in het verticaal opstaande trasraam, de rollagen boven de kozijnen en de terugliggende entree met een verbijzondering in het metselwerkverband. De woning heeft een monolieten uitstraling, welke versterkt wordt door één van de gevelopeningen diep in het volume terug te leggen. Hierdoor ontstaat er een “negatieve erker”, welke naast een verbijzondering in het gevelbeeld Ook zorgt voor een geborgen gevoel in de woning. Door de zwartgrijze kozijnen verdekt achter het metselwerk op te stellen wordt het monolieten karakter van de woning nog eens extra versterkt. Het metselwerk is opgetrokken uit een genuanceerde, Hilversums formaat baksteen met een roodbruine kleur. Het authentiek karakter van de kolengestookte baksteen geeft de woning een warm en welkom voorkomen.

Glazen gevel woonhuis
Moderne woning met hout
Moderne woonkeuken

Bereken uw bouwkosten

Wanneer u als particulier overweegt uw droomhuis te laten realiseren wilt u weten met welk budget u rekening moet houden. Met de whitepaper Bereken uw Bouwkosten kunt u gemakkelijk inzichtelijk maken hoeveel budget u nodig heeft. U kunt de whitepaper hieronder aanvragen.

Bouwkosten

Heeft u een project dat u met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen u graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op