Zeist

Imposante bosvilla

Boshuis

locatie

Zeist

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2018

oplevering

2021

fotografie

Stijn Poelstra

Omgeving

Een droom die werkelijkheid wordt

Wonen in de bosrijke omgeving van Zeist is voor veel mensen een droom, een droom die voor sommige mensen ook daadwerkelijk uitkomt. In 2018 is ons gevraagd een woonhuis te ontwerpen op een zelfbouwkavel in één van de mooiste natuurinclusieve  woonwijken van het land, waar het bos letterlijk tot aan de voordeur reikt. De opdrachtgevers hadden als wens een moderne, ruime gezinswoning in verbinding met de natuur, waarbij de bosrijke omgeving ook binnen sterk voelbaar is.

De woning moest van alle gemakken worden voorzien. Daarnaast wensten ze  een ruime leefkeuken, een kantoor met eigen entree, voldoende slaapkamers, en bovenal voldoende licht en ruimte.

Kortom, het ideale leefhuis!

Moderne overkapping
Puntdak
Modern woonhuis in het bos
Vormgeving

Het binnen-buiten gevoel

De woning is vormgegeven als een samenspel van 2-asymmetrische volumes van verschillende hoogtes, voorzien van een dubbel zadeldak met een schuine overstek.. De slaap- en badkamer op de eerste verdieping van het lage volume hebben door het ontbreken van een entresol een zeer riante verdiepingshoogte van ruim 5 meter. De ranke stalen kozijnen in combinatie met het metselwerk dat van buiten naar binnen doorloopt versterken het binnen-buiten gevoel op zowel de begane grond als de verdieping. Door kozijnen overhoeks toe te passen wordt het gezichtsveld naar buiten vergroot en de relatie met de omliggende natuur versterkt. Tenslotte biedt de woning ruimte aan een dubbele garage met carport.

Strakke glazen deuren
Glazen strakke deuren
Materialen

Warm en Modern

De woning heeft ondanks zijn vrij traditionele kapvorm een modern voorkomen door de toepassing van een langformaat grijs-gesmoorde baksteen. De ranke zwarte stalen puien versterken dit moderne voorkomen. Het toegepaste eikenhout op onder andere de garage, de grote (taats)voordeur en de plafonds van de overstekken steekt fraai af tegen het grijs genuanceerde metselwerk en geeft de woning -naast een strakke- ook een warme uitstraling.

Moderne grote tuin
Picknick tafel
Lijnenspel

In balans

Een spel van horizontale en verticale lijnen zorgen voor een speelse compositie. De langgerekte horizontale luifels rijgen de volumes aan elkaar en bieden evenwicht aan het vrij verticale, statige hoofdvolume. Een te openen louvredak in de luifel maakt het mogelijk om droog buiten te zitten wanneer het regent, en laat de zon in de wintermaanden tot diep in de woning binnenkomen wanneer deze geopend is. Verschillende metselwerkverbanden, waarbij de bakstenen zowel horizontaal als verticaal worden toegepast, zorgen voor een subtiele vlakverdeling in de gevel. Een riante schoorsteen, voorzien van binnen- en buitenhaard, vormt een eyecatcher aan de achterzijde van de woning en rijgt de twee hoofdvolumes aan elkaar.

Woonhuis met maatwerk
Strakke tv kast

Heeft u een project dat u met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen u graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op