Locatie Harmelen

Opdrachtgever Particulier

Ontwerp 2016-2017

Oplevering 2018

In het landelijk gebied bij Harmelen is na sloop van een bestaand kassencomplex bouwgrond vrijgekomen voor twee vrijstaande huizen op riante kavels van circa 6000m2. Engel Architecten is in de zomer van 2016 gevraagd een vrijstaande woning te ontwerpen voor één van deze kavels.

Het bestemmingsplan schrijft voor dat de woning beperkt van omvang mag zijn (maximaal 600m3) en moet worden voorzien van een kap met een hellingshoek van minimaal 30 graden een maximaal 60 graden. De maximale goothoogte is vastgesteld op 4 meter.

De gewenste woonoppervlak van de bewoners en daarmee de inhoud van de woning zou het toegestane maximum aanzienlijk overschrijden. In overleg met de gemeente en de welstandcommissie is besloten een hoofdvolume van 600m3 te creëren en deze te voorzien van een integraal ontworpen vergunningsvrije uitbouw aan de achterzijde.

Het resultaat is een moderne woning voorzien van grote glasvlakken, royale overstekken en een duidelijke horizontale belijning die fraai aansluit bij het weidse karakter van het groene hart.