Locatie Nijmegen

Opdrachtgever Particulier

Ontwerp 2016-2018

Oplevering 2019

Op de Kwakkenberg in Nijmegen ligt een prachtig verscholen bosperceel, vrijwel niet zichtbaar vanaf de straat. In 2016 is Engel Architecten gevraagd om voor dit bosperceel een woonhuis te ontwerpen. Het zou een huis moeten worden met een moderne uitstraling maar tegelijkertijd ook met een zekere elegantie en verfijning zoals je vaker tegenkomt in meer klassiek ontworpen woonhuizen. Het zou een relatief groot huis worden maar niet overweldigend. De menselijke maat moet duidelijk aanwezig zijn.

Het ontwerp is voortgekomen uit de organisatie van de plattegrond. Deze bestaat uit vier assymetrische kwadranten met ieder een eigen functie, in het hart gescheiden door een grote lichtstraat. De assymetrische plattegrond is het resultaat van de plaatsing op de kavel en de oriëntatie van de verschillende functies op de tuin. De vorm van het dak is ontstaan door middel van hetzelfde principe. Het vlinderdak bestaat uit vier assymetrische vlakken die zich, afhankelijk van de oriëntatie en functie in meer of mindere mate openen naar de tuin.

De materialisering van het huis is het resultaat van een zorgvuldige afweging met verschillende materialen op de kavel zelf. De lichte langgerekte steen past perfect in de groene omgeving van het bosperceel. De mahoniehouten kozijnen steken daar met hun rood-bruine kleur fraai tegen af.

Het tuinontwerp is van de hand van Buro Mien Ruis. In de tuin kun je verblijven, wandelen en verdwijnen. Strakke lijnen ontbreken in grote mate. De bomen en planten komen op sommige plaatsen tot aan het huis waardoor het groen karakter van het perceel bijna letterlijk voelbaar is in het huis.