Nijmegen

Woonhuis Nijmegen

Engel Architecten

locatie

Nijmegen

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2016-2018

oplevering

2019

Uitgangspunten

Modern, met een zekere elegantie

Op de Kwakkenberg in Nijmegen ligt een prachtig verscholen bosperceel, vrijwel niet zichtbaar vanaf de straat. In 2016 is Engel Architecten gevraagd om voor dit bosperceel een woonhuis te ontwerpen.

Het wordt een huis met een moderne uitstraling voorzien van een zekere elegantie en verfijning zoals je vaker tegenkomt in meer klassiek ontworpen woonhuizen. De woning wordt relatief groot, maar zal niet te overweldigend overkomen doordat de menselijke maat duidelijk aanwezig is in het ontwerp.

Engel Architecten
Ontwerp

Vier asymmetrische kwadranten met ieder een eigen functie

Het ontwerp van de villa is voortgekomen uit de organisatie van de plattegrond. Deze bestaat uit vier asymmetrische kwadranten met ieder een eigen functie, in het hart gescheiden door een grote lichtstraat. De asymmetrische plattegrond is het resultaat van de plaatsing op de kavel en de oriëntatie van de verschillende functies op de tuin. Het vlinderdak bestaat uit vier asymmetrische vlakken die zich, afhankelijk van de oriëntatie en functie, in meer of mindere mate openen naar de tuin.

De materialisering van het huis is het resultaat van een zorgvuldige afweging van verschillende materialen op de kavel zelf. De lichte langgerekte steen waaruit de woning opgetrokken wordt past perfect in de groene omgeving van het bosperceel. De mahoniehouten kozijnen steken daar met hun rood-bruine kleur fraai tegen af.

Het tuinontwerp is van de hand van Buro Mien Ruis. In de tuin kun je verblijven, wandelen en verdwijnen. Strakke lijnen ontbreken in grote mate. De bomen en planten komen op sommige plaatsen tot aan het huis waardoor het groene karakter van het perceel bijna letterlijk voelbaar is in het huis.

Engel Architecten
Engel Architecten

Heeft u een project dat u met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen u graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op