Laren

Verankerd in het landschap

Nieuwbouw woning Laren

locatie

Laren

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2021-2023

oplevering

2024

fotografie

Engel Architecten

Locatie

Weids wonen

Een ruim op gezet kavel, omringd door hoge naaldbomen, centraal gelegen, dichtbij uitvalswegen, maar met voldoende privacy. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat dachten onze opdrachtgevers ook toen ze in 2021 de kavel tegen kwamen en ons vroegen of wij hun toekomstige woning wilden ontwerpen.

Met ruim 3000m2 grond is de kavel riant te noemen. De ruime opzet van de kavel bood de kans de woning vrijwel in het midden van de kavel te plaatsen. Hierdoor blijft er rondom de woning veel ruimte over waardoor de groene border die de kavel omkadert in stand blijft en privacy gewaarborgd blijft; één van de aspecten waar de toekomstige bewoners veel waarde aan hechten.

Impressie nieuwbouw woning
Opbouw

Kruisvormige plattegrond

Om de ruimte op de kavel zo goed mogelijk te benutten en zoveel mogelijk daglicht in alle vertrekken te brengen is de woning opgeknipt in verschillende rechthoekige vleugels die strategisch op de kavel geplaatst zijn, en als het ware als vingers in het landschap grijpen. Het resultaat is een asymmetrische kruisvormige plattegrond bestaande uit vier volumes op de begane grond en een volume op de verdieping. Het volume op de verdieping verbindt de vier overige volumes, waarbij de volumes individueel leesbaar blijven.

Iedere vleugel heeft zijn eigen functie is zo optimaal mogelijk gepositioneerd gelet op de stand van de zon, de beoogde privacy en het gewenste uitzicht. Zo is de slaapvleugel op het noorden gericht om de slaapkamer op een passieve manier zo koel mogelijk te houden, en zijn de woon- en keukenvleugel juist op het zonnige westen en zuiden gericht. De oostvleugel huisvest de hobbykamer en garage. De verdieping is volledig ingericht voor gasten.

Impressie nieuwbouw woning
Impressie nieuwbouw woning
Kenmerken

Alles heeft een functie

Ook binnen zijn de verschillende volumes waaruit de woning is opgebouwd te herkennen. Een duidelijke zonering tussen de verschillende vertrekken zorgt voor een zachte overgang tussen de verschillende ruimtes.

De woning is zo ontworpen dat alles een functie heeft. Riante gevelopeningen zijn strategisch gepositioneerd om het zicht op de omliggende tuin te optimaliseren en het binnen-buiten gevoel te versterken. De grote op het zuiden gerichte gevelopeningen zijn voorzien van overstekken die direct zonlicht op de kozijnen tegenhouden in de zomermaanden. De lengte van de luifels is hierbij afgestemd op de hellingshoek van de zon om te zorgen dat in de wintermaanden de zon wel tot diep in de woning reikt, wanneer dit juist gewenst is. Voor de gevelopeningen van de meer private ruimtes zoals de badkamers zijn lamellen geplaatst om het gevoel van privacy in de achterliggende ruimte te versterken zonder dat dit ten koste gaat van het uitzicht. Lange zichtlijnen door de gehele woning zorgen voor een ruimtelijk gevoel in alle vertrekken. Aan het einde van de zichtlijnen is er glas toegepast waardoor de natuur altijd zichtbaar en voelbaar binnenshuis, ongeacht waar je in de woning staat.

Impressie nieuwbouw woning
Materialisatie

Less is more

De wens was een moderne woning te realiseren die de omgeving niet zou overschreeuwen, zowel qua vormgeving als materialisatie. Door de toepassing van een beperkt materialenpallet met subtiele kleuren en texturen krijgt de woning een moderne en vrij minimalistische uitstraling, welke subtiel afsteekt tegen de groene omgeving. De minimalistische detaillering is zowel aan de binnen- als buitenzijde van de woning toegepast waarbij het exterieur en interieur naadloos in elkaar overlopen.

De gevels zijn opgetrokken uit een genuanceerde grijze baksteen in Hilversums Formaat. Door de bakstenen zonder stootvoeg te metselen en de lintvoeg terug te leggen wordt de horizontale compositie van de woning versterkt. Om evenwicht te bieden aan het overwegend horizontale lijnenspel, en de woning daarnaast niet te massief te laten ogen, wordt het metselwerk opgeknipt door plafondhoge gevelopeningen die optisch tot aan de dakrand zijn doorgezet met aluminium zetwerk. Door de gevelopeningen en het bovenliggende zetwerk donker uit te voeren wordt het contrast tussen het metselwerk en de gevelopeningen groter, en vallen deze subtiel weg tegen het lichtgrijze metselwerk.

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op