Amsterdam

Woongebouw Sloterdijk

Woongebouw Amsterdam

locatie

Amsterdam Sloterdijk

opdrachtgever

Building4you

ontwerp

2017-2018

oplevering

2021

fotografie

Ossip van Duivenbode

Diversiteit

Levendigheid in een monofunctioneel deel van de stad

Als onderdeel van de ontwikkelstrategie Haven-Stad in Amsterdam transformeert het gebied rondom station Sloterdijk in hoog tempo van kantorenlocatie naar gemengd werk- en woongebied. Voor het N-kavel op de hoek Radarweg en Arlandaweg is Engel Architecten door zelfbouwgroep Lab4you gevraagd een woongebouw te ontwerpen.

Engel Architecten heeft de opdracht gekregen een gevarieerd woongebouw met diverse functies te ontwerpen. Het gebouw is opgebouwd uit circa tweeëntwintig appartementen boven een commerciële plint, twee woonwerk-woningen en een vijftal herenhuizen. Deze functies zorgen voor levendigheid in dit nu nog monofunctionele deel van de stad. Om dit gevoel van levendigheid te versterken is er voor gekozen de bouwgroepleden niet alleen mee te laten denken over de indeling van het gebouw en de individuele woningen maar ook invloed uit te laten oefenen op de uitstraling van het gebouw.

detail architectonisch beton
modern woongebouw Amsterdam Sloterdijk
Woongebouw Sloterdijk
Invloed

Individuele keuzes

Voor de appartementen hebben de leden naast de keuze voor indeling ook de mogelijkheid de maat van het balkon te bepalen. Deze kunnen variëren in diepte maar ook in breedte en hoogte. Het resultaat is een stapeling van doosjes met verschillende maten, al naar gelang de keuzes van de leden.

Voor de herenhuizen is eenzelfde strategie gehanteerd. Elk lid heeft de mogelijkheid om binnen een kader individuele keuzes te maken voor de plaatsing en hoeveelheid van de gevelopeningen en de te gebruiken materialen. Op deze wijze ontstaat er een gevarieerd beeld dat tegenwicht biedt aan de veelal gelijkvormige uitstraling van de kantoorgebouwen in de omgeving.

Sloterdijk
Woongebouw Sloterdijk

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op