Waarom heb je een architect nodig?

interieur modern woonhuis in de bossen in zeist villa bouwen

Een architect kan werk uit handen nemen, zorg dragen voor bepaalde processen en inhoudelijke kennis over architectuur toepassen. Daarom kan het handig zijn om een architect in te schakelen voor jouw nieuwbouw- of verbouwplannen. Zo helpt een architect bijvoorbeeld met het vertalen van de wensen in een ontwerp en met de vergunning.

In de verschillende fases van het ontwikkelen van een nieuw woonhuis of villa kan het lonen om met een architect in zee te gaan. Dit zijn de verschillende fases en de voordelen per fase.

 

Oriënterend gesprek

Bij de verbouwing of nieuwbouw van een woonhuis komt veel kijken. Dat begrijpen wij en daar begeleiden wij je graag in. De eerste stap bestaat daarom uit een oriënterend gesprek met (ten minste) een van onze architecten. Hier geeft jij jouw wensen aan, bijvoorbeeld aan de hand van een omschrijving of referentiebeelden.

De architect legt in dit gesprek uit wat je kunt verwachten, welke stappen er zijn om tot de bouw te komen en welke kosten je kunt verwachten. Tijdens het oriënterend gesprek krijg je een goed beeld van het verloop van het proces en profiteer je van de ruime ervaring van de architect, die je anders niet zou hebben.

 

Ontwerp

In de ontwerpfase vertaalt de architect jouw wensen in een ruimtelijk ontwerp en past het ontwerp zorgvuldig in de omgeving. Hierbij wordt gekeken naar de bebouwingsmogelijkheden die zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan. Ook let de architect op de sfeer en kwaliteiten van de omliggende bebouwing.

Het is niet makkelijk om een gebouw te ontwerpen wat in de omgeving past en aan alle wensenlijstjes voldoet; architecten studeren hier jarenlang voor en doen veel ervaring op. Wanneer je met een goede architect samenwerkt, weet je zeker dat jouw wensen en behoeften juist worden vertaald in een elegant én haalbaar ontwerp. Interessante voorbeelden hiervan zijn de moderne villa Kerckebosch in Zeist en het moderne woonhuis in Nijmegen.

 

Technische uitwerking

In deze fase wordt het ontwerp gedetailleerder uitgewerkt aan de hand van tekeningen. Het is verstandig om de technische uitwerking (naast het ontwerp) door een architect te laten verzorgen. Deze uitwerkingen zijn namelijk lastig te realiseren zonder uitgebreide kennis van en ervaring in architectuur.

 

Aannemerselectie

Het ontwerpen en technisch uitwerken van een verbouwings- of nieuwbouwplan is één ding, de uitvoering is een tweede. Het vinden van een geschikte aannemer is van groot belang voor een soepel verloop van de uitvoering en uitwerking. De architect kan je helpen bij het selecteren van een geschikte aannemer.

Architecten die meerdere woonhuizen per jaar ontwerpen, krijgen vaak open begrotingen van aannemers. Wat betekent dit voor jou? Het maakt het mogelijk om de begrotingen goed met elkaar te vergelijken en duidelijk te krijgen welke zaken wel en niet zijn opgenomen in de begroting. Hierdoor is het veel sneller duidelijk wat de beste keuze is voor het project. Daarnaast profiteer je van het grote netwerken van aannemers waar de architect over beschikt. Tot slot geeft het een stukje zekerheid; de aannemers die de architect aanraadt hebben zich bewezen en zijn dan ook vertrouwd om mee samen te werken.

 

Bouwtoezicht

Tijdens de bouw is het verstandig om toezicht op de voortgang te houden. Een architect kan dit verzorgen. Dit bespaart je tijd en moeite. Ondertussen kan jij focussen op de leuke dingen van het architectuurproject. Meer hierover weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!