Wat staat er op een bouwtekening?

Moderne woning bouwen

Bij het ontwerpen van een huis maakt een architect diverse tekeningen. Iedere tekening dient een doel. Wij onderscheiden twee soorten bouwtekeningen: ontwerptekeningen en technische tekeningen. Het verschil hiertussen leggen wij hier uit.

Ontwerptekeningen

Ontwerptekeningen geven een goed beeld van het ruimtelijk ontwerp en de materialen. Deze tekeningen worden aangevuld met impressies, maquettes, moodboards en materialen. Ontwerptekeningen geven hierdoor duidelijkheid en inzichtelijkheid voor de opdrachtgevers, samen met de computer genereerde impressies.

Technische tekening

Technische tekeningen geven een goed beeld van wat er gebouwd dient te worden. Dit schept duidelijkheid voor zowel de opdrachtgever als de aannemer. Deze tekening wordt door de aannemer gebruikt om een begroting of kostencalculatie te maken.

Op deze bouwtekening wordt duidelijk hoe een constructie in elkaar steekt. Ook vindt je hier de gegevens voor de installaties op terug. Net als op de ontwerptekening staan hier kozijnen en trappen op, maar op deze technische tekening is dit een stuk gedetailleerder. Zo weet de aannemer met een technische tekening precies wat er gebouwd moet worden en met welke materialen.

Wat de tarieven zijn voor dit soort tekeningen vindt je hier