Laren

Levensloopbestendige bungalow

moderne bungalow laren

locatie

Laren

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2020

oplevering

2022

fotografie

Engel Architecten

Woonwens

Oog op de toekomst

Onze opdrachtgevers vroegen ons een moderne villa in Laren te ontwerpen met als uitgangspunt dat het een levensloop bestendige woning zou worden. De ruimtelijke behoefte van de klant moest in één verdieping worden verwerkt. Dit heeft geresulteerd in een langgerekte woning bestaande uit drie volumes, waarvan het middelste volume waarin de leefruimtes zich bevinden wat hoger is dan de twee naastgelegen volumes. De slaap- en werkvleugel bevinden zich in de ene vleugel, waar de andere vleugel bestaat uit een inpandige garage voor 2 auto’s. De twee lagere volumes vormen optisch één geheel, en zijn als het ware door het hogere volume heen gestoken, waardoor er één lange horizontale daklijn ontstaat.

moderne bungalow esseboom laren
moderne bungalow groen
moderne bungalow
zwembad moderne bungalow laren
Karakter

Optimale oriëntatie

De villa is ontworpen over de gehele breedte van de kavel. Dit zorgt voor een optimale zonoriëntatie doordat alle verblijfsfuncties op het zuiden zijn gericht. Samen met de opdrachtgevers is er gekozen voor een lichte langformaat baksteen, welke de breedte van de villa accentueert. Een doorlopende lichtstraat onder het hoge dak zorgt er voor dat het hoge dak loskomt van de lager gelegen daken en optisch lijkt te zweven. Één van de eyecatchers van de woning is een volledig transparante geautomatiseerde schuifpui over de gehele breedte van de leefruimte. Door maximale transparantie na te streven wordt de verbinding met de riante tuin versterkt en is het groene karakter van de tuin ook binnen sterk voelbaar. De grote overstek aan de achterzijde van de woning zorgt er voor dan men droog buiten kan zitten, en houdt direct zonlicht in de zomermaanden tegen.

metselwerk detail moderne bungalow
metselwerk detail bungalow
voorkant woning detail
Maatwerk

Op elkaar afgestemd

In het interieur zijn alle kleuren en materialen feilloos op elkaar afgestemd. Zo is de maatwerk keuken vrijwel volledig opgetrokken uit gerookt eiken, wat weer terugkomt in de afwerking van de deuren. Het marmeren werkblad is opgetrokken uit natuursteen waar de warme kleur van de keuken en verschillende elementen in huis in terugkomt. Om eenheid te creëren is het natuursteen van de openhaard gelijk aan die van het werkblad van de keuken. De messingkleurige frontjes van het kookeiland komen ook weer terug in de koof boven het kookeiland waardoor er een samenspel ontstaat tussen de twee volumes, en er plaatselijk meer intimiteit ontstaat door het plafond wat de verlagen. De kleur van de gietvloer is door middel van samples afgestemd op de zandkleurige gevelstenen, waar opvolgend de kleur van de wanden en plinten is gekozen.

Dressing Strakk gerookt eiken
close-up meubel maatwerk
maatwerk moderne keuken
detail moderne keuken
moderne keuken gerookt eiken

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op