Hilversum

Een droom in vervulling

Unieke bungalow Hilversum

locatie

Hilversum

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2022-2023

oplevering

2025

fotografie

Engel Architecten

In vervulling

Een lang gekoesterde droom

Het realiseren van een eigen huis is voor velen een langgekoesterde droom; zo ook voor onze opdrachtgevers. In de jaren die ze in California hebben doorgebracht zijn ze in aanraking gekomen met het werk van Frank Lloyd Wright, en is de droom ontstaan om zelf ooit een huis te bouwen in een vergelijkbare stijl. Tijdens een wandeling met hun hond kwamen ze bij toeval in aanraking met ons werk, waarna ze direct contact met ons opnamen. Samen is de zoektocht naar de juiste kavel gestart. Na het vinden en aankopen van de perfecte kavel, begon het idee voor hun droomhuis langzaam vorm te krijgen.

Unieke bungalow Hilversum
Ontwerpfilosofie

Vorm & functie zijn één

Kenmerkend voor het ontwerp is dat het functioneel moest zijn, waarbij tegelijkertijd de menselijke maat centraal staat. De focus ligt bij het ontwerp daarbij niet alleen op de esthetiek, maar ook op hoe men in het huis leeft. Vorm en functie staan hierbij op gelijke voet. Zowel de omvang als de hoogtes van de ruimtes zijn hierbij afgestemd op het gebruik; zo hebben de meer intieme ruimtes een wat lager plafond, waar de meer sociale functies zoals de woon- en eetkamer van een hoger plafond zijn voorzien. Door het hoge plafond met hout te bekleden wat van binnen naar buiten doorloopt wordt het gevoel van intimiteit gewaarborgd. Riante overstekken zorgen voor een kenmerkende horizontaliteit, waarbij de hoogteverschillen tussen de luifels zorgt voor een helder leesbare en evenwichtige asymmetrische compositie. Door een verjonging in de dakranden aan de brengen ontstaat er een zekere verfijning die het moderne voorkomen van de woning versterkt en de zwevende daken een lichter voorkomen geven.

Unieke bungalow Hilversum
Omgeving

Unieke locatie

Gelegen naast het Goois Natuurreservaat biedt de kavel een unieke kans voor een bijzondere woning. Door het aanwezige hoogteverschil van 1,5 meter op de kavel slim te benutten, en de woning in de talud te verankering, wordt de woning één met het landschap. Het streven naar harmonie tussen mens en omgeving is goed zichtbaar in het ontwerp. De vermenging van binnen- en buitenruimtes speelt hierbij een cruciale rol. De toepassing van overhoekse ramen zorgt daarbij voor een verbreding van het zichtveld waardoor de bewoners kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op de natuurlijke omgeving. Tegelijkertijd wordt de relatie tussen binnen en buiten versterkt. De overvloedige toetreding van natuurlijk licht draagt daarnaast bij aan een open en lichte sfeer binnen de woning. De verschillende terrassen zijn hierbij een integraal onderdeel van het ontwerp en lijnenspel, en zorgen voor een naadloze overgang van binnen naar buiten. De terrassen dienen daarbij als verlengstuk van de leefruimte en bieden de bewoners de mogelijkheid om op diversie plekken van de natuur te genieten.

Unieke bungalow Hilversum
Materialen

Zorgvuldige afweging

De toepassing van natuurlijke materialen zoals hout en steen draagt bij aan de integratie van de woning in de natuurlijke omgeving. Het doorzetten van de materialen naar binnen versterkt daarbij het gevoel van een naadloze overgang tussen de binnen- en buitenruimtes. De zorgvuldige afweging van kleuren en materialen zorgt er voor dat de woning zo goed als mogelijk af is gestemd op het omringende landschap. De zandkleurige baksteen zorgt voor een warme en ingetogen uitstraling. De kleurnuance in de baksteen sluit daarbij aan op het natuurlijke kleurpallet van de aanwezige zandgrond en aardetinten uit de omgeving.

Unieke bungalow Hilversum

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op