Lieshout

Een vleugje Japan

Bungalow Lieshout Impressie achtergevel

locatie

Lieshout

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2022-2023

oplevering

n.n.b.

fotografie

Engel Architecten

Ligging

Nieuw leven inblazen

Aan de rand van de Stiphoutse Bossen ligt een prachtig kavel met een -inmiddels verouderde- bungalow. De bungalow dateert uit de jaren 60, en is in de loop der jaren meermaals ingrijpend verbouwd, maar inmiddels ook flink verouderd. De woning voldoet niet meer aan de huidige maatstaven op het gebied van duurzaamheid, en ook de relatie met de groene omgeving is beperkt. Om die reden is er gekozen om plaats te maken voor een nieuwe bungalow die voldoet aan de huidige maatstaven, en de prachtige omgeving naar binnen haalt.

Bungalow Lieshout Impressie voorgevel
Uitgangspunten

Uitgesproken doch ingetogen

Het uitgangspunt voor de nieuw te realiseren bungalow was om een sterke relatie met de omliggende tuin aan te gaan, waarbij maximale transparantie in de verblijfsruimtes een belangrijk thema was. Door gevels volledig- of bijna volledig transparant de maken wordt de groene omgeving naar binnen gehaald, waarbij de dichte bebossing op de perceel voldoende privacy biedt. Door het glas de hoek om te trekken ontstaat er een nog ruimer zichtveld, wat de relatie met het omliggende groen nog eens extra versterkt. De moderne uitgesproken vormentaal en omliggende tuin is daarbij geïnspireerd door Japanse architectuur, waar verfijning centraal staan. Deze verfijning is doorgevoerd in onder andere de ranke kozijnen, de subtiele detaillering, en elegant vormgegeven dakranden. In het interieur voeren natuurlijke materialen de boventoon, waarbij veelvuldig gebruik van hout afsteekt tegen de betonnen gietvloer en met natuursteen bekleedde haard.

Bungalow Lieshout Impressie zijgevel
Opbouw

Op maat gemaakt

De woning is opgedeeld in een 4-tal volumes, ieder met een eigen functie. De hoogte van de volumes varieert, waardoor de individueel leesbaar blijven. De hoogte van de volumes is afgestemd op de functie die zich in het volume bevindt. Zo zijn de garage, technische ruimte en bijkeuken gelegen in het lage volume, waar de slaapvertrekken wat meer hoogte krijgen. Het dak van de woonvleugel ligt nog wat hoger, waardoor zelfs de boomtoppen vanaf de bank zichtbaar zijn. Riante overstekken houden daarbij direct zonlicht tegen om oververhitting tegen te gaan.

Close-up Impressie
Materiaalgebruik

Bescheiden

Het kleur- en materialengebruik van de woning is afgestemd op de bosachtige omgeving, waarbij er is gezien naar materialen- en kleuren die de omgeving niet overschreeuwen. Een donker kleurenpallet, bestaande uit een antracietkleurige baksteen, een antraciet natuurstenen openhaard en zwarte ranke kozijnen voeren daarbij de boventoon. De warme houten terrasvloeren en houten plafonds zorgen daarbij voor een zeer warme en natuurlijke uitstraling van binnenuit en vormen een contrastrijk geheel met het overwegend donkere exterieur.

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op