Wat is de meerwaarde van een architect?

Moderne woning laten bouwen

Een architect zorgt voor een stukje zekerheid en rust, doordat hij/zij werk uit handen kan nemen en zorg kan dragen voor bepaalde processen. Toch merken wij vaak dat mensen het lastig vinden om de meerwaarde van een architect in te schatten. Daarom lichten wij graag verschillende kenmerken van een architect toe, waaruit die meerwaarde blijkt.

 

Creatief

Hoe technisch architectuur ook is, het blijft een creatief proces. Creativiteit is nodig bij het inzichtelijk maken van de wensen en behoeften, bij het creëren van het ruimtelijke ontwerp en de gedetailleerde tekeningen van het ontwerp. In elke fase is creativiteit van groot belang. De meerwaarde van een architect op dit gebied is dat een architect dit dagelijks doet en daardoor veel beter in staat is om creatief te denken, te creëren, te ontwerpen en te communiceren. De moderne villa in Hilversum is hier zeker een voorbeeld van. Meer weten? Lees hier meer over waarom jij een architect nodig hebt.

 

Kundig

Wat mag en wat kan? In onze eerdere post over verbouwingen lichtten we al toe waarom je een architect nodig hebt bij een verbouwing. Hierin kwam kundigheid naar voren. Een architect heeft kennis over en inzicht in de verschillende processen, regels, plannen en assets vereist een zekere mate van professionaliteit en kundigheid. Een goede architect is daarnaast kundig vanwege een opleiding aan een gedegen universiteit en jarenlange ervaring.

 

Op de hoogte van regelgeving

Je moet met veel aspecten rekening houden wanneer je een huis gaat ontwerpen en bouwen. Denk aan regelgeving in bestemmingsplannen tijdens de ontwerpfase, regels in het bouwbesluit tijdens de uitwerkingsfase of voorschriften van de overheid en leveranciers. Architecten zijn hiervan op de hoogte en zijn gewend om hier rekening mee te houden in het ontwerp- en ontwikkelproces. Wanneer je dus met een architect in zee gaat, weet je zeker dat jouw nieuwe woonhuis voldoet aan de regelgeving. Je kan hier meer lezen over de aandachtspunten tijdens de ontwerpfase, uitwerkingsfase en de bouwfase.

 

Communicatief

Een goede architect zijn is meer dan een goede ontwerper. Communicatie staat centraal tijdens het gehele proces en kan een project maken of breken. Het is van groot belang dat wensen goed worden vertaald in het eindontwerp, klanten worden gehoord en begrepen en dat er snel en kundig wordt gereageerd op verzoeken van klanten.

 

Professioneel

Architecten gaan op een professionele manier om met de partners in het ontwerp- en bouwproces zoals aannemers en adviseurs. Hierdoor verloopt het project soepeler en efficiënter, wat weer prettiger is voor jou. Ook profiteer je van de up-to-date vakkennis van de architect, wat het resultaat professioneler maakt. Lees hier meer over wat je kan verwachten van een architect.

Photo: The Art of Living magazine, Jaro van Meerten