Wat kost het bouwen van een huis?

Ruime woonkamer moderne villa

De bouwkosten van een woonhuis kunnen sterk uiteenlopen. Deze zijn volledig afhankelijk van jouw wensen en eisen, zoals de grootte van het gebouw, de keuze voor materialen en de verschillende afwerkingen. Om je toch een beeld te geven, zetten we de verschillende soorten investeringskosten en de kostenposten op een rijtje. Download voor meer informatie ons gratis whitepaper ‘Bereken je bouwkosten’ via onze homepage.

Welke soorten kosten zijn er? (investeringskosten)

Grondkosten

Om te beginnen omvatten de grondkosten de kosten die je maakt voor de aanschaf van een bouwperceel. De grondkosten kosten liggen gemiddeld tussen de €500,- en €1.500,- per m2, afhankelijk van de grootte, locatie, conditie en ligging. Dit verschilt enorm per regio, want een klein stukje grond kan in een (grote) stad ver boven deze bedragen uitkomen. In onze whitepaper vertellen wij hier meer over.

Bouwkosten

De bouwkosten betreffen de kosten voor de bouw van een woning, inclusief afwerkingen zoals badkamers en schilderwerk. Dit is exclusief de kosten voor bijvoorbeeld een keuken, “zachte” vloerafwerkingen, stoffering en losse inrichting. De bouwkosten van een huis variëren per kubieke meter van circa €600,- tot wel €1.200,- of meer. Waar hangen die kosten precies van af? Dat lees je verderop in deze post.

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten bestaan uit de overige kosten die niet onder grondkosten of bouwkosten vallen. Denk hierbij aan de kosten voor een keuken of vloerafwerking. Maar denk ook aan kosten voor diensten of aansluitingen. Hou bijvoorbeeld ook rekening met kosten voor de architect of andere adviseurs, het verkrijgen van een omgevingsvergunning of het aansluiten op de NUTS-voorzieningen. Over het algemeen bedragen deze kosten tussen de 15% en 20% van de bouwkosten.

Waar hangen de kosten van af? (kostfactoren)

Grootte van een huis

In een eerste gesprek maakt de architect een inschatting van de bouwkosten, op basis van jouw wensen en behoeften. Dit wordt gedaan op basis van de grootte van het huis. De grootte wordt berekend door het aantal vierkante meters te berekenen en op basis hiervan de inhoud te berekenen. In onze whitepaper vertellen wij meer over de stap van netto oppervlakte naar bruto inhoud via de bruto oppervlakte. Download de whitepaper hier.

Gebruikte materialen

Materialen spelen een essentiële rol in het ontwerp van een gebouw, maar ook in het kostenplaatje. Materialen zoals natuursteen zijn vaak kostbaarder (€200,-/m2), terwijl hout (€150,-/m2) en gietvloeren (€100,-/m2) iets betaalbaarder zijn. PVC (€50,-/m2) is prijstechnisch het meest interessant. Alle materialen hebben natuurlijk voor- en nadelen. Zo gaan de kostbare materialen langer mee en zijn ze makkelijker schoon te houden.

Op ons kantoor hebben wij verschillende voorbeeldmonsters. Ook leggen wij uit wat je aan kosten kunt verwachten bij bepaalde keuzes. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Afwerkingen

Naast de bouwkosten dien je rekening te houden met de kosten voor afwerkingen zoals een keuken en vloerafwerking. De kosten voor afwerkingen kunnen erg uiteen lopen, omdat hier ontzettend veel verschillende mogelijkheden en opties zijn. Bekijk zeker eens onze voorbeelden van unieke huizen, zoals modern villa Kerckebosch en modern woonhuis Amsterdam