Wat mag je verwachten van een architect?

Moderne bungalow

Een architect is zo veel meer dan een ontwerper. Zo is een architect bijvoorbeeld ook adviseur en vertrouwenspersoon, die een goed beeld van de mogelijkheden geeft. Bij het overwegen van een architect vinden mensen het vaak moeilijk om in te zien wat de meerwaarde van een architect is en welke verwachtingen reëel zijn. De belangrijkste realistische verwachtingspatronen zetten wij hier op een rijtje.

Onafhankelijk

Een architect heeft een breed netwerk waar je gebruik van kunt maken. Je mag van een architect verwachten dat hij/zij waardevolle connecties heeft en dit op een productieve en eerlijke manier inzet. Dat wil zeggen: de architect raadt betrouwbare partners aan, zonder daarbij een voorkeur te hebben. Die dergelijke transparantie en onafhankelijkheid mag je zeker verwachten van een architect.

Creatief

Hoe technisch en complex architectuur ook kan zijn of worden, het blijft een creatief proces. Creativiteit speelt dan ook een belangrijke rol in het ontwerpen van een huis. Denk aan het puzzelen om oplossingen te vinden voor technische uitdagingen of het vertalen van de wensen en behoeften naar een kloppend ontwerp. Daarom mag je zeker creativiteit verwachten van een architect. Bekijk zeker eens onze voorbeelden van unieke huizen waarbij creativiteit centraal stond, zoals een modern woonhuis in Amsterdam, moderne villa Kerckebosch en modern woonhuis Nijmegen

Professioneel en kundig

Een architect beschikt over veel kennis en gaat op een professionele manier om met de partners in het ontwerp- en bouwproces zoals aannemers en adviseurs. Ook is de titel van architect beschermd, zoals wij in deze blog uitlegden. Een architect heeft dus een gedegen opleiding aan een universiteit.

Een goede architect besteedt tot slot voldoende tijd aan het bijhouden van de kennis. Zo kunnen traditionele technieken op een moderne manier toegepast worden en kunnen eventuele trends meegenomen worden.

Wat ook onder professionaliteit valt: een verzekering. Een architect heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij schade door ontwerpfouten dekt de verzekering de kosten.

Kwaliteits- en detailgericht

Kwaliteit kost tijd. Je mag van een architect verwachten dat kwaliteit voorop staat. Een goede architect weet als geen ander dat een woonhuis een duurzame investering is, waarvan je decennialang plezier gaat beleven. Kwaliteit en oog voor detail moeten daarom altijd prioriteit krijgen. Denk aan hoge kwaliteit materiaal, productieve kwalitatieve communicatie, partners die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan of persoonlijke aandacht en focus tijdens het ontwerpproces.

Photo: The Art of Living magazine, Jaro van Meerten