Amsterdam

Een oase in de drukke stad

Renovatie Amsterdam Herengracht

locatie

Amsterdam

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2021-2022

oplevering

2023

fotografie

Ralph Reniers

Geschiedenis

Een rijke historie

Je voelt de rijkdom van het verleden van Amsterdam zodra je dit 17e-eeuwse grachtenpand binnenstapt, waar heden en verleden samenkomen. De originele bebouwing stamt uit de eerste helft van de 17e eeuw. Rond 1620 is het originele pand gebouwd, waarna in 1867 het pand compleet vernieuwd is. De originele bebouwing vormde tot halverwege de 19de eeuw een trapgevel-tweeling samen met het naastgelegen pand. Aan het eind van de 19e eeuw zijn deze twee panden opnieuw opgebouwd in hun huidige vorm. Tot 1965 was in hier de winkel ‘Radio Besem’ gevestigd. Het pand had toen nog een zadeldak met een grote dakkapel. Kort daarna is het pand intern verbouwd en in 1966 is de onderpui en de rest van de gevel gewijzigd/gerestaureerd in een stijl van rond 1800. Sindsdien is het pand als woonhuis in gebruik.

Amsterdam Herengracht interieur
Grachtenpand interieur
Uitzicht grachten Amsterdam
Locatie

Een unieke plek

De bewoners van dit bijzondere pand hadden niets te klagen over hun voormalige woning aan het Amsterdamse IJ, een schitterende plek met een prachtig uitzicht. Toch misten ze de dynamiek van de stad. Daarom gingen ze op zoek naar een plek waar de rijke historie van Amsterdam werd gecombineerd met reuring en een net zo bijzonder uitzicht. Dat is namelijk de reden waarom ze graag in deze stad wonen. Het bureau bij het raam is dan ook niet voor niets een van de meest geliefde plekjes in huis, met uitzicht op de prachtige gracht, de toeristen en alles wat beweegt. In de avond keert de rust weer terug en voelt de buurt weer als een dorpje, en helemaal van de bewoners.

Maatwerk interieur
Maatwerk interieur Herengracht
Maatwerk interieur kantoor
Uitdaging

Slim ruimtegebruik

De smalle woning is slechts 3 meter breed en erg lang, waardoor de routing en de plaatsing van ingebouwd en losstaand meubilair op een slimme manier moest worden gepland. Er werd daarom een doordacht plan gemaakt om de potentie van het pand maximaal te kunnen benutten. De binnenplaats is een goed voorbeeld van de keuzes die er zijn gemaakt bij de modernisering van dit historische pand. Oorspronkelijk was er geen binnenplaats, maar door de uitbouw van de keuken te renoveren werd licht en lucht gecreëerd aan de achterzijde en voelt het huis minder aan als een lange, donkere ruimte.

Maatwerk keuken
Maatwerk keuken close
Herengracht interieur maatwerk
Voorliefde

Japans vakmanschap

De woning is eigenlijk ontworpen als één groot maatwerk object. De voorliefde voor Japans design, geïnspireerd door de winkel Time & Style in Amsterdam, is als uitgangspunt gebruikt in het ontwerp. Ondanks de smalle ruimtes oogt het huis ruimtelijk, doordat met respect voor de historie een doordacht ontwerp is gemaakt en de juiste natuurlijke materialen en details zijn gecombineerd. Het resultaat is een rustige oase te midden van de drukte van de stad.

Historisch grachtenpand interieur
Herengracht interieur
Herengracht Amsterdam interieur

” Het samenspel van hoogwaardige materialen en afwerkingen creëert een harmonieus geheel waarbij functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan. ”

Maatwerk interieur kleedkamer
Amsterdam Herengracht maatwerk
Badkamer natuursteen
Materialen

Aandacht voor detail

Bij het ontwerpen van deze unieke en verfijnde interieurruimte hebben we zorgvuldig geselecteerde hoogwaardige materialen en afwerkingen gebruikt om een esthetisch aantrekkelijke omgeving te creëren. De vloer is voorzien van getrommelde/verouderde visgraatdelen, die een charmante en tijdloze uitstraling bieden. De vloer is geolied, wat niet alleen bijdraagt aan de levensduur van de vloer, maar ook een warme en natuurlijke gloed toevoegt aan de ruimte.

Enkele oppervlakten, zoals het werkblad en de achterwand van de keuken en het toilet, zijn afgewerkt met natuursteen van het type Patagonia. De subtiele kleurschakeringen en unieke textuur van het natuursteen dragen bij aan de exclusiviteit van het interieur. Maatwerk kasten, vervaardigd uit donker gebeitst walnoot, voegen een vleugje luxe en warmte toe aan de ruimte, terwijl ze tegelijkertijd functionele opslagoplossingen bieden en het relatief smalle huis.

Grachtenpand Amsterdam interieur
Maatwerk interieur slaapkamer
Herengracht interieur woonkamer

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op