Almere

Woonhuis Aan de Kreek

Duurzame woning

locatie

Almere

opdrachtgever

Particulier

ontwerp

2021

oplevering

2023

fotografie

Engel Architecten

Ligging

Ideale uitvalsbasis

In Aan de Kreek, een deelontwikkeling van Almere DUIN, wordt het landschap gekenmerkt door een bossige omgeving. Een frisse, groene en wat besloten omgeving, welke een mooie afwisseling vormt op het omliggende duingebied. In dit gebied worden 30 vrijstaande woningen gerealiseerd, waar dit er één van is. Wij hebben een ontwerp mogen maken dat is afgestemd op het boomrijke landschap waarin de woning is te situeren. De woning grenst aan een romantisch kreekje, dat zich kronkelend door het plangebied heen beweegt. Met bos, strand en stad dichtbij is het de ideale uitvalsbasis.

Vormentaal

Robuust en karakteristiek

De woning kenmerkt zich door een eenvoudig leesbare vormentaal, die het boslandschap niet overschreeuwt. Één van de meest in het oog springende kenmerken is de gevelafwerking. Deze bestaat uit 100% natuurlijke kleipannen met een natuurlijke uitstraling, welke qua kleur zijn afgestemd op de bosrijke omgeving. De pannen geven de woning een modern, robuust en karakteristiek uiterlijk. Er zijn verschillende proeven gedraaid bij de leverancier om tot het gewenste uitstraling te komen, waarin zowel in de kleurstelling als textuur aansluiting is gezocht op de omgeving. De kleur en textuur van boomschors heeft hierbij als inspiratie gediend.

De overlappende kleipannen zorgen voor een sterke horizontale belijning door de schaduwwerking onder de pannen. Deze belijning accentueert het horizontale karakter van de verschillende volumes. Grote gevelopeningen breken het monolithische volume open waar daglicht, maar bovenal ook uitzicht gewenst is. Door glas ook overhoeks toe te passen wordt het gezichtsveld verruimd en de relatie met het boslandschap versterkt.

Heb je een project dat je met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen je graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we je inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op