Utrecht

Woonwijk De Meern

De Meern

locatie

Utrecht

opdrachtgever

Timpaan

ontwerp

2008-2014

oplevering

2014

fotografie

Rob van Esch

Locatie

Karakteristieke architectuur op grens van de Vinex

De locatie bevindt zich in Utrecht De Meern, op het grensgebied van enerzijds het historische lint van de Zandweg en anderzijds de recente ontwikkeling van de Vinexlocatie Leidsche Rijn. De bebouwing aan de Zandweg bestaat hoofdzakelijk uit klassieke lintbebouwing in de vorm van veelal vrijstaande huizen.

De bebouwing van de Vinexlocatie Leidsche Rijn is divers en bestaat uit verschillende typologieën. De ruimtelijke opzet van Leidsche Rijn wordt gekenmerkt door een stedenbouwkundig slagenlandschap. In dit stedenbouwkundige slagenlandschap heeft elke slag, of gedeelte daarvan een eigen karakter, zowel in stedenbouwkundige opzet als in architectuur. De locatie zelf vormt de beëindiging van twee van deze slagen.

De Meern
De Meern
Programma

Een coherente wijk als onderdeel van de locatie

Het te ontwikkelen woningbouwprogramma bestaat uit 28 starterswoningen, 8 geschakelde villa’s, 3 vrijstaande villa’s en één vrijstaande villa in het historische lint van de Zandweg. De 28 starterswoningen, de Timpaan Verandawoningen, zijn een eigen ontwikkeling van Timpaan. De overige 12 woningen worden ontworpen door Engel Architecten. Bij het ontwerp van de 12 woningen diende de architectuur van de 28 Verandawoning als een vaststaand gegeven beschouwd te worden, als een onderdeel van de locatie.

Om een coherente wijk te creëren èn om de onvermijdelijke breuk in de architectuur van het slagenlandschap te rechtvaardigen is er voor gekozen de overige woningontwerpen volledig te laten aansluiten op de architectuur van de Timpaan Verandawoning.

De Meern
De Meern
Kenmerken

Een plint van metselwerk

De architectuur van de Timpaan Verandawoning heeft een aantal duidelijke kenmerken. Het volume bestaat uit een begane grondlaag opgetrokken uit metselwerk en een zadeldak bekleed met dakpannen. In dit volume bevinden zich een viertal starterswoningen, rug-aan-rug en zij-aan-zij. De straatgevel van elke woning is voorzien van een glazen pui, een overstek met het kenmerkende witte boeideel en een veranda.

Al deze kenmerken zijn op verschillende wijze verwerkt in het ontwerp van de villa’s. Zo is de begane grond opgetrokken uit hetzelfde metselwerk en is de gevel van de eerste en tweede verdieping bekleed met dezelfde dakpannen. Deze twee materialen worden, evenals bij de Verandawoning, van elkaar gescheiden door het witte meanderende boeideel. De kopgevels zijn voorzien van verdiepingshoge puien, een overstek en een royale veranda.

Naast het gebruik van dezelfde kenmerkende materialen is ook de detaillering vrijwel gelijk gehouden aan die van de Verandawoningen waardoor het beeld van het geheel nog eens versterkt wordt.

Heeft u een project dat u met Engel Architecten wilt bespreken?

We nodigen u graag uit in onze studio om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit oriënterende kennismakingsgesprek geven we u inzicht in het ontwerpproces, het bouwtraject, de bouwkosten en vertellen we meer over ons architectenbureau.

Neem contact op