Locatie Amsterdam

Opdrachtgever Particulier

Ontwerp 2013

Oplevering 2014

In Amsterdam Oost in de Watergraafsmeer is Engel Architecten gevraagd een bestaand winkelpand aan de Hogeweg in oorspronkelijk staat terug te brengen. Het pand is aan het begin van de vorige eeuw gebouwd als woonhuis voor een apotheker. In het souterrain en de bel-etage bevond zich de apotheek. Op de eerste en tweede verdieping werd gewoond.

In de dertiger jaren is het pand ingrijpend gewijzigd. De bel-etage is verlaagd zodat er een met de straat gelijk liggende winkelruimte is ontstaan. Het oorspronkelijke architectonische beeld met het typisch verticale karakter van de ramen op de bel-etage, de hoge entree partij en de ramen in het souterrain is daardoor verdwenen.

De huidige eigenaar zocht een architect die het pand grotendeels in de originele staat terug zou kunnen brengen en zou kunnen voorzien van alle woongemakken van deze tijd. Na uitgebreid onderzoek in het archief en in nauw overleg met welstand heeft Engel Architecten een ontwerp gemaakt voor de nieuwe gevel waarbij het oorspronkelijke beeld als blauwdruk heeft gediend.